Katarína Šmajdová Búšová: Je nutné byť "dokonalým"?

Prednedávnom som natrafila na jeden vtipný článok s obrázkami, ktoré s určitým nadhľadom vystihujú život mám na materskej či rodičovskej dovolenke :) (Ak máte chuť si ho prečítať a trochu sa zasmiať, nájdete ho TU :) ). Z neho ma zaujal najmä tento obrázok:

Zdroj: http://www.kreativita.info

Výstižné :D Teda aspoň pre mňa, keďže moje začiatky v nosení vyzerali vééééľmi podobne :D Špeciálne si spomínam na jednu situáciu :) Išla som s Matejom domov z workshopu "Začíname na chrbát", ktorý pre mňa nedopadol veľmi úspešne. Ani raz sa mi Mateja nepodarilo naviazať, keďže sme sa zabrzdili pri večnom probléme - zakapsovanie dieťaťa na chrbte ("Nosky" vedia o čom hovorím ;) ). Išla som domov - no, poviem to slušne - plná rozporuplných pocitov zo seba samej a svojej "neschopnosti", uzavretá vo svojich myšlienkach. Matej, naviazaný vpredu v Dvojitom kríži ("Nosky" opäť vedia o čom hovorím :D ) sa tak hmýril a vykláňal, že celý úväz vyzeral ako "šatková klokanka". Keď mi to už začalo poriadne liezť na nervy, povedala som si: "A dosť!!! Ideš na chrbát!!!". Verte mi, v tom adrenalínovom amoku som ho na ten chrbát tak vyšvihla, že sa ani nestihol z toho spamätať a nejako sa mi s Božou pomocou podarilo naviazať Batoh ("Nosky" "ŤAP" na to! :D ). Bolo to "dokonalé"? Ani zďaleka! Kým sme prišli domov (asi 10 min cesty), klesol mi niekde nad zadok. A ramenáááá!!! Tie ma taaaaak rezali čo som mala mizerne naskladanú šatku! Ale TEN POCIT!!! "JA SOM TO DALAAAAA!!!! HURÁÁÁ!!!!" :D Bol neopakovateľný ;) Bola som na seba taká hrdá, plná radosti a bolo mi úúúúplne jedno ako to vyzerá :D

"Aj takto sa rodí viazanie na chrbát..."
Momentka zo spomínaného workshopu :D Ešte raz ďakujem tomu, kto ju urobil :D

Prečo som s týmto začala? Dôvod je prozaický. Akosi príliš často na mňa v diskusných fórach vyskakujú príspevky, v ktorých sa mamky pri svojich fotkách s naviazanými deťmi ospravedlňujú za "nedokonalý úväz" (rozumejte nie precízne naviazanú šatku). Hmm... Musím Vám povedať, trochu ma to "štve". Prečo? Čo to znamená "dokonalý úväz"? Ako má vlastne vyzerať "dokonalý úväz"? Dieťa podľa pravítka? Nahladko naviazaná šatka? Obrázok ako z video či fotonávodu na viazanie? Je potrebné si uvedomiť, že tie "dokonalé" zábery boli robené, keď bolo dieťa v kľude, malo náladu alebo bolo spiace :) Veď "nalejme si trochu čistého vína" :) Aj my všetky, s "dokonalými" úväzmi na záberoch, ktoré zverejňujeme v podporných skupinách, ich robíme tesne po doviazaní, kým sa dieťa ešte nehmýri, prípadne chvíľku nato, ako zaspí. A samozrejme, trochu to pred foto doladíme, nech to vyzerá k svetu ;) Je NORMÁLNE, že to bežne niekedy trčí tam, inokedy je to pokrútené tu, zošuchnuté onam :) Sme živé bytosti - my aj naše deti :) "Žijeme, hýbeme sa a sme" (Skutky apoštolov 17,28) a fyzika jednoducho "nepustí" ;) Šatka "pracuje", povoľuje, prispôsobuje sa nášmu pohybu. Teda ešte raz - JE NORMÁLNE, že je to "nedokonalé" :)

Chcem Vás povzbudiť milé mamky :) Nemusíte sa ospravedlňovať za "nedokonalosť" svojho úväzu. Je krásny a najmä funkčný taký ako je :) Jasné, vždy je čo zlepšovať. Ale to prichádza časom, kedy sa to viazanie šatky už tak dostane do rúk, že si úväz a rôzne grify samé prispôsobujete tak, ako to potrebujete vy alebo Vaše dieťa, dokonca aj za "jazdy". A verte mi, v tom je tá pravá "dokonalosť" :)

Noseniu zdar :)


P.S.: Ak sa chcete dozvedieť, čo sa skrýva pod termínmi Zakapsovanie dieťaťa, Dvojitý kríž a Batoh, kliknite na ne vyššie v texte, kde sa spomínajú, a otvoria sa vám videonávody ako na ne ;)

Autorka článku: Katarína Šmajdová Búšová

Komentáre

Obľúbené príspevky