Zuzana Roháčková: Kde sa má bábätko narodiť?





"Na počiatku Boh stvoril človeka 
a ponechal mu možnosť rozhodnúť sa."
(Sirachovec 15,14) 


Kde sa má bábätko narodiť? Pre veľkú väčšinu žien je táto otázka bezpredmetná. No predsa v pôrodnici! Ale aj na Slovensku sa nájdu ženy, ktoré rodiť v pôrodnici nechcú. Možno sa pýtate: "Prečo? Čo im tam chýba?" Odpoveďou môže byť chýbanie ľudskosti, intimity, nepretržitého kontaktu s bábätkom. Prekáža im anonymita a množstvo personálu, povinná niekoľkodňová hospitalizácia, rutinné vykonávanie niektorých zákrokov a vyšetrení, striktne nastolené podmienky v pôrodnici, nedostatočná pomoc s dojčením a mnohé navzájom si odporujúce rady týkajúce sa dojčenia a starostlivosti o bábätko. Možno veria, že pôrod je (a má byť) prirodzený. Možno ich predchádzajúca skúsenosť s pôrodom bola pozitívna, a tak si povedali, že to zvládnu aj doma. Nechcú predsa opustiť staršie dieťa, chcú súkromie, chcú vyskúšať iné spôsoby, napr. rodenie do vody... A možno práve naopak - ich skúsenosť bola taká zlá, že si povedali: "Už nikdy viac!" A tak sa rozhodujú možno aj pre pôrod doma... 

Na Slovensku je pôrod doma momentálne mimo systému zdravotnej starostlivosti. Lekári mnohokrát upozorňujú na to, že dopredu nikto nevie, ako sa bude pôrod vyvíjať. A aj úplne zdravé tehotenstvo a úplne normálny, fyziologický začiatok pôrodu sa môže zvrtnúť nepriaznivo, či už pre mamičku alebo pre dieťa. Situácia je taká, že pôrodné asistentky môžu oficiálne asistovať len pri pôrodoch v nemocnici. Ženy potom rodia doma samé. Alebo v sprievode žien, ktorým chýba zdravotnícke vzdelanie, a ktoré nevedia v prípade potreby poskytnúť mamičke alebo bábätku prvú pomoc. V tejto súvislosti sa často spomínajú duly. Dula je špeciálne vyškolená žena pre emocionálnu a fyzickú pomoc žene v tehotenstve, počas pôrodu a po pôrode. Dula ale nie je zdravotnícky pracovník. Duly, vyškolené a združené v o.z. Slovenské duly, sú viazané etickým kódexom, ktorý im zakazuje zúčastniť sa neasistovaného pôrodu doma. Môžu sprevádzať mamičky len pri pôrode v nemocnici.

Veľmi dobrým riešením pre maminy uvažujúce o pôrode doma by bol tzv. pôrodný dom - teda prostredie podobné domácemu, s pôrodnými asistentkami, ale v blízkosti nemocnice, kde by v prípade akútnej potreby prišla rýchla pomoc. Na Slovensku, žiaľ, takýto pôrodný dom zatiaľ nemáme. Alebo tzv. ambulantný pôrod, kedy žena pár hodín po pôrode môže odísť do domáceho prostredia.

Ženy, ktoré sa rozhodnú rodiť doma, by si mali uvedomiť, že je to ich rozhodnutie, ale aj ich zodpovednosť. Mali by vedieť čo najviac o tom, ako vyzerá normálny pôrod. Väčšina pôrodov sa tak či tak začína doma. Až po nejakom čase, keď už pôrod beží, začína väčšina žien riešiť otázku, kedy odísť do pôrodnice, aby tam boli tak akurát - ani skoro, ani neskoro. Mamy, ktoré sa chystajú rodiť doma, si možno povedia - začneme doma a uvidíme, kde skončíme. Možno predsa odídu do pôrodnice, ak sa už doma necítia bezpečne. Aj keby sprievodná osoba vravela, že je všetko v poriadku, ale mamina cíti, že treba ísť do pôrodnice, treba radšej poslúchnuť intuíciu. Niekedy sa stane, že do pôrodnice sa ide až na 2. dobu pôrodnú, niekedy až keď je bábätko na svete kvôli neporodeniu placenty alebo iným problémom. Určite je dobré mať pre každý prípad zbalenú tašku do pôrodnice. Vľúdne privítanie ale v pôrodnici radšej nečakajte...

Ak sa rozhodujete pre pôrod doma, spíšte si pre a proti... Odpovedzte si na otázky - ak zostanem sama doma, len s partnerom, čo urobím? Nakoľko silná sa cítim na to, aby som priviedla na svet dieťa vlastnou silou? Ako by som sa postavila k situácii, ak by sa skutočne niečo prihodilo so mnou alebo s bábätkom?

Pôrod doma treba zvlášť zvážiť, ak: 
  • bol predchádzajúci pôrod ťažký alebo so silným krvácaním; 
  • bol predchádzajúci pôrod cisárskym rezom; 
  • tehotenstvo trvá dlhšie ako 42 týždňov alebo menej ako 37 týždňov; 
  • mamina má vysoký krvný tlak; 
  • ide o prvé, piate alebo ďalšie bábätko; 
  • mamina má placentu praevia /placenta prekrýva pôrodnícku bránku/; 
  • dieťa je v priečnej polohe; 
  • dieťa alebo maminka už pred pôrodom trpia závažnými zdravotnými problémami; 
  • maminka čaká dvojičky alebo viac detí; 
  • dieťa je v polohe koncom panvovým aj na začiatku 1. doby pôrodnej a podobne...


"Nebudú sa nadarmo namáhať, ani rodiť pre hrôzu, 
lebo sú potomstvom požehnaných Hospodinových, 
a spolu s nimi aj ich výhonky."
(Izaiáš 65,23) 



Veľmi príjemne sa počúvajú príbehy žien, ktoré úspešne porodili doma. Vďaka Bohu, že všetko dobre dopadlo! Nie stále to ale takto dopadne, ale o tom sa nehovorí. 

Dobrý pôrod je taký, na ktorý žena spomína s pocitom uspokojenia a sebanaplnenia. Som presvedčená o tom, že aj v pôrodnici sa dá porodiť rešpektujúco a pekne... Hľadajte, skúmajte, pýtajte sa, zazmluvnite si lekára, s ktorým sa dohodnete na svojich pôrodných prianiach. Výsledok dobrého pôrodu je zdravá žena a zdravé dieťa. Urobte pre to podľa svojho vedomia a svedomia čo najviac...

Je veľmi smutné, že v oblasti pôrodníctva nekráča Slovensko so svetovým trendom ako napríklad stomatológia. Špičková úroveň starostlivosti o chrup, dostupné materiály, ošetrenie, všetko podľa najnovších poznatkov. Prečo je oblasť pôrodníctva tá, kde je problém pretlačiť poznatky, ktoré sú vo svete úspešné praktizované už desiatky rokov? Napr. dôležitosť kontaktu koža na kožu po pôrode, neoddeľovanie novorodencov od matiek, netlačenie na brucho počas pôrodu, rešpektujúca starostlivosť a informovanosť ženy? Myslím si, že pôrody doma sú len dôsledkom tohto smutného stavu v pôrodníctve.

Kam kráčaš, slovenské pôrodníctvo?

Zuzana Roháčková, dula




Pozn.: 
  • Webová stránka OZ Slovenské duly, kde nájdete menný zoznam dúl, ktoré sú pod ním združené a aj odborne vyškolené, ako aj ďalšie informácie o ich práci - TU.  
  • Preklady uvedených citátov: Sirachovec 15,14 - katolícky preklad; Izaiáš 65,23 - evanjelický preklad.


Komentáre

Obľúbené príspevky