"Rozlúčka" pred letom :)

Matejov "odkvec" pri
minuloročných letných horúčavách
Povolaním som učiteľka a napriek tomu, že začínam 3-tí rok rodičovskej "dovolenky", stále mám akosi zakódované v hlave, že leto je pre mňa čas zaoberania sa niečím iným ako zvyšných 10 mesiacov v roku :) Viem, že niektorých práve toto na učiteľskom povolaní irituje, ale verte mi, má to svoj význam. Aký? Minimálne si človek vyčistí hlavu, aby v septembri mohol plný elánu, síl, nápadov a rôznych inšpirácií prísť späť do tried a opäť dať žiakom zo seba všetko :)

Tento systém by som chcela zaviesť aj na môj blog - pre váš, aj môj oddych, aby sme si príliš skoro nezačali liezť na nervy :D Neodmlčím sa úplne (určite sem počas leta pridám jednu lahôdku, na ktorú sa môžete už teraz tešiť ;) ). Ale na pravidelné utorkové príspevky sa môžete tešiť až v septembri :)

Aby som sa "nelúčila" len tak nasucho, chcem vám sem pridať pár odkazov na články, ktoré podľa mňa v letných mesiacoch určite oceníte :) Napriek tomu, že je ešte "len" jún, mali sme už možnosť zakúsiť pár dní tropických horúčav. Niekto ich znáša lepšie, niekto horšie. Avšak mnohí nosiaci rodičia sa pýtajú, ako v takomto horúcom počasí dieťatko nosiť. Nechcem vám tu zbytočne duplikovať informácie, ktoré sú už bohato spracované v iných článkoch (odkazy na ne nájdete na konci tohto príspevku). Avšak viem, že sa medzi vami nájdu aj takí, ktorým sa nechce "lustrovať" kde je čo napísané a skôr to majú radi jasne, stručne a bez zbytočných "omáčok" na jednom mieste :) Pre vás, ktorí patríte do tejto skupinky (podobne ako ja), som pripravila súhrn niekoľkých odporúčaní:

    V najväčších horúčavách siaham po šatke
    s hodvábom. Po zaspatí niektorým
    deťom vadí, že sa im potí tvárička ako sa
    opierajú o váš dekolt. Mne osobne je vtedy
    pomocníkom bambusová plienka :)
    Šatka: Sestrice Roosters s natty silk
    Úväz: Klokan (videonávod TU alebo TU)
  • pokiaľ je to možné, počas najväčších horúčav (najmä medzi 11:00 - 15:00) sa priamemu slnku radšej vyhnite (nerobí to "dobrotu" vo všeobecnosti, nie len keď nosíte).
  • seba aj dieťatko obliekajte do ľahšieho a savého oblečenia - nezabudnite, že sa budete hriať navzájom, takže čím menej toho na sebe budete mať, tým lepšie :) Zároveň, ak je to vo vašich finančných možnostiach, môžete (ale nemusíte) si zadovážiť funkčné oblečenie z rôznych materiálov, ktoré lepšie odvázajú teplo, pot, alebo majú chladivý, či termoregulačný účinok (napr. bambus, hodváb, merino vlna, outlast a i.). Čo sa týka oblečenia pre mňa, veľmi obľubujem ľan :) Pri Matejovi som verná starej dobrej bavlne a pre istotu so sebou vždy beriem malému náhradné tričko a kraťasky, ak by ho bolo potrebné prezliecť z mokrého oblečenia.
  • pri používaní šatiek voľte jednovrstvové alebo vzdušnejšie úväzy - tu platí, že čím menej vrstiev, tým lepšie (medzi fajn úväzy patrí napr. Kríž s kapsou vo vnútri bez roztiahnutých bočných pruhov - videonávody TU, TU s krátkou šatkou, alebo TU s uzlom na ramene; Klokan - videonávody pod obrázkom; Dvojitý kríž - videonávody TU alebo TU; Batoh - videonávody TU alebo TU s rôznymi variáciami zakončenia; Pirátsky batoh - videonávod TU s rôznymi variáciami; a bočné úväzy, napr. Robin´s Hip Carry - videonávody TU a TU s krátkou šatkou, alebo Rebozo Carry - videonávod TU).
  • pokiaľ by ste chceli zainvestovať do šatky "na leto", obhliadajte sa po šatkách s prímesami bambusu, hodvábu, konope, ľanu alebo merino vlny (POZOR! Niekoho môže tento materiál škriabať a hrýzť, takže odporúčam najprv vyskúšať). Tieto materiály majú termoregulačné alebo chladivé vlastnosti, či prirodzenú ochranu pred UV žiarením. Len tak na okraj - minulý rok som zachytila, že sa na leto odporúčali šatky s prímesou repreve. K tomu len malú poznámku, keďže jednu šatku s touto prímesou mám. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že tieto šatky sú nosné a v pohode v nich odnesiete v jednovrstvovom úväze aj ťažšie batoľa. ALE! Tie recyklované flašky, z ktorých je vlákno repreve vyrobené, vôbec neprepúšťajú vzduch a pri niekoľko hodinovom nosení je v nich príšerne horúco. Ja osobne som Mateja nosila v tej mojej (kto by chcel vedieť, išlo o zn. Tekhni so 46% podielom repreve) len na krátke presuny, max. 45 minút.
    Háčkovaná "protiklimbací" kapucka
    na istenie hlavičky spiaceho dieťaťa
  • hlavičku dieťatka, ak ju chcete zaistiť alebo zatieniť, zbytočne neprekrývajte ďalšou vrstvou šatky. Radšej využite vzdušný klobúčik. Alebo pri potrebe istiť hlavičku pri nosení na chrbte, využite háčkovanú "protiklimbací" kapucku :) (postup, ako si ju môžete sami vyrobiť, nájdete TU)
  • namiesto šatky môžete nosiť v Ring Slingu (viac sa o ňom dočítate TU) alebo v nosiči, keďže sú vzdušnejšie.
  • ak vám to nebude "čudné", spokojne sa môžete skryť pred slnkom aj pod dáždnikom, ktorý budete nosiť so sebou :) Prípadne vyhľadávajte tienisté miesta.
  • dodržiavajte pitný režim (vy aj bábätko).
  • ak máte strach, či sa vaše dieťatko pri nosení neprehreje, majte na pamäti, že v kočiari mu bude vždy teplejšie ako pri vás! V šatke/nosiči má lepšiu cirkuláciu vzduchu a skôr sa ochladí.
To je v kocke asi všetko základné, čo k letnému noseniu potrebujete vedieť :) Ale samozrejme, na webe sa o tom dočítate omnoho viac ;)

Čo dodať na záver? "Všetko má svoju určenú dobu a každé úsilie na zemi svoj čas: čas rodenia a čas zomierania; čas sadenia a čas vytŕhania...; čas rúcania a čas stavania; čas plaču a čas smiechu; čas smútku a čas veselia...; čas objímania a čas zdržovania sa objatia; čas hľadania a čas strácania; čas ukladania a čas odhadzovania...; čas mlčania a čas rozprávania; čas milovania a čas nenávidenia; čas vojny a čas mieru..." (Kazateľ 3, 1 - 8)  Aj letné mesiace môžu práve pre vás konkrétne znamenať nejaký čas :) Možno čas spoločných zážitkov, čas obnovy vzťahov a priateľstiev. Čas odpočinku a bytia spolu, čas lásky a odpúšťania... Nech bude akýkoľvek, zo srdca vám želám, aby bol naplno využitý, lebo sa už nebude opakovať ;)


Do letného nosenia priatelia ;)

----------------------------------------

Tipy na články o nosení detí v lete :)

V českom jazyku:
  • z blogu "Back on Trees" od Pavly "Jantar" Dandovej - nájdete TU (veľmi podrobné a všestranné informácie)
  • z blogu "Nošenec" od českej lekárky Anky Kšírovej - nájdete TU (všestranné informácie)
  • z webu "Brána k dětem" - nájdete TU (všestranné informácie)
  • z webu "nosenideti.cz" článok od Věry Kalouskovej - nájdete TU (podrobnejšie info o funkčnom oblečení)
  • z blogu Mateřství s.r.o. od Mirky Valašíkovej Křížovej - nájdete TU (rôzne zaujímavosti)
  • z webu šatiek zn. Didymos - nájdete TU (podrobnejšie info o výbere šatky)
Ak ste jazykovo zdatní v anglickom jazyku, ďalšie inšpirácie nájdete: 
  • u Dúhovky - nájdete TU
  • na Babywearing International - nájdete TU
  • na webe Wrapsody - nájdete TU (9 odporúčaní na nosenie v lete)
Ak vozíte svoje dieťatko aj v kočiari, tu je veľmi trefný článok, na čo si v horúčavách dať pozor - TU.

Komentáre

  1. Ďakujem moc za tento veľmi zaujímavý a pekný článoček :) Ja som nedávno svojmu malému obstarávala nejaké tie zdavotné potreby pro zdravie potreby a tak mám radosť, že bude mať zase nejaké nové veci a budem mať tiež pocit, že sa malý cíti o niečo viac bezpečnejšie, než normálne :) Majte sa pekne a hlavne sa opatrujte, zdravie je len jedno.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky