Skrotenie "zlej ženy" alebo ako zanosiť šatku :)

Matej a jeho spôsob zanášania šatky :)
Trochu si na začiatok zafantazírujeme, čo vy na to? :) Takže, predstavte si situáciu:

Po dlhom čase uvažovania si konečne vyberiete tú "pravú" šatku. Páči sa vám, má krásne farby a referencie o nej sú skvelé. Baby z nosiacej skupiny ju tiež odobria slovami: "Je tak mäkká a poddajná"; "Je to dobrá voľba, výborne sa s ňou viaže." "Vybrala si si dobre, je na celé nosiace obdobie. Neoľutuješ!"... Dokonca sa vám ju podarilo kúpiť za skvelú cenu v e-shope alebo v bazáre, kde ju ponúkala mamička s tým, že "bola len rozbalená", prípadne "iba 1x naviazaná". Poviete si: "To je perfektné! Je v podstate nová a k tomu lacnejšia! Nemohla som lepšie trafiť!"...

...Objednali ste si ju, zaplatili a nedočkavo čakáte, kým vám nepríde oznámenie z pošty, aby ste si ju vyzdvihli, alebo nezavolá kuriér, že je pred vašim domom. Dovtedy, kým ten dlhokánsky čas prejde (väčšinou je to 1 - 2 dni), sa opájate romantickými predstavami: "Aké úúúúžasnééééé to bude, keď si môj poklad do nej 1x naviažem..."

...Konečne!!! Prišlo oznámenie z pošty, zavolal kuriér! S očakávaním balíček rozbalíte a kocháte sa krásou, ktorá k vám prišla: "Moja vytúžená (často aj prvá) šatka!" Chytáte materiál, vytešujete sa farbami... Ak ešte stihnete, nafotíte pre podpornú FB skupinu fotky na "striptízik", aby ste sa ňou mohli pochváliť a trochu nosiace kočky ponaťahovať, či uhádnu, čo to k vám za prekvapenie došlo :) Rýchlo ju hodíte do práčky (pre istotu sa v podpornej skupine spýtate, ako ju treba prať, aby ste niečo "neprepískli") a po vypraní nedočkavo čakáte, kedy už (konečne!) vyschne. Keď ten dlhokáááááánsky čas prejde (trvá to asi 1 deň), za pár minút ju máte ožehlenú (až sa sami divíte, lebo so žehlením vám to väčšinou trvá) a šup! Skúšate ju naviazať...

...A vtedy to príde... Z "nežného kvietka" sa stane "odbojná potvora"! Tvrdá, nepoddajná, možno šmykľavá... Dotiahnuť ju tak, aby v nej vaša ratolesť bola pevne a nesklátila sa do jednej strany po pár minútach, je nadľudský výkon a chcelo by to aspoň mesiac v posilňovni. Keď už ju okolo vás nejako omotáte, po chvíly máte pocit, že to, čo je na vás, je skôr pancier, ktorý niekde reže a niekde neforemne odstáva. A vás začínajú príšerne bolieť kríže (prípadne celý chrbát). Keď sa pozriete do zrkadla a predstavíte si pritom svoju predchádzajúcu romantickú predstavu, zaleje vás pot! "Ako to?! Čo robím zle?!" - pýtate sa. Vitajte! Aj toto je realita nosenia ;)

V prvom rade vás chcem upokojiť: Nebojte sa, nič nerobíte zle. Je to normálne :) Väčšina nových šatiek si vyžaduje to, čomu v nosiacich kruhoch hovoríme ZANOSENIE. Čo to znamená? Keď nové šatky prichádzajú od výroby, sú trochu tuhé (miera závisí od samotných nití - ich sily a stočenia pri tkaní; samotného tkania a jeho hustoty, použitých farieb a i.). Preto je nutné ich rôznymi spôsobmi zaťažiť, aby sa vlákna rozvoľnili a stali sa ohybnejšími. Týmto spôsobom sa šatka stáva časom mäkšou, poddajnejšou a prispôsobivejšou "kvetinkou" ;) Samozrejme, je to individuálne :) Sú šatky, ktoré sa poddajú ihneď na druhé naviazanie (ide o tenšie šatky, vhodné najmä pre malé bábätká, aj keď to nemusí byť pravidlo). Ale sú aj také, s ktorými sa môžete trápiť niekoľko týždňov (možno mesiacov).

Pokiaľ ste mamička, ktorá sa touto "drobnosťou" nechce zaoberať (napr. z dôvodu, že neviete ako na to, alebo na to jednoducho nemáte nervy), odporúčam vám:

  • kúpiť si už zanosenú šatku z bazára,
  • ak trváte na tom, že chcete novú, tak radšej viac zainvestovať a kúpiť si šatky mäkké na prvý šup,
  • alebo dať niekomu vašu dračicu zanosiť :) (napr. poradkyni nosenia alebo skúsenej mamičke "viazačke", ktorá už vie čo s tým ;) )

Ak sa však na to cítite a máte radi výzvy, pozývam vás do tajov tejto Bohu milej činnosti ;)


Nová šatka pred a po opraní
Čo teda robiť? V prvom rade, keď vám príde domov úplne nová šatka, vždy ju pred prvým použitím vyperte a vyžehlite. VŽDY!!! Niežeby v nej boli toxické farby alebo by bola pre dieťatko inak škodlivá. To nie (všetky šatky musia spĺňať určité štandardy). Ale je to kvôli tomu, že sa tým dokončuje jej výrobný proces (môžete to sami zistiť už na prvý dotyk - keď ju chytíte pred opraním a po ňom - šatka zväčší svoj objem, je mäkšia a vzor môže trochu vystúpiť). Argument, že ju chcete najprv vyskúšať, či vám "sadla", veľmi neobstojí, pretože viazať šatku pred jej prvým opraním a po ňom je obrovský rozdiel, najmä v jej nadobudnutých vlastnostiach.

Ak iba opranie a vyžehlenie nestačí, a šatka je naďalej tuhá, podobne, ako pri správnej prevýchove, jej treba nastaviť ďalší intenzívny režim striedajúcich sa činností. Ich úlohou je "testovať" jej pevnosť, nosnosť a hlavne ju zaťažovať :) Môžete na to použiť niekoľko spôsobov:

1. Intenzívne nosenie
Tu platí, že čím viac budete nosiť, tým lepšie :) A ak má vaše dieťatko už nejakú tú slušnú váhu, tým lepšie. Skôr sa šatka poddá :) Takže nosiť, nosiť a ešte raz nosiť ;)

Navianočkovaná šatka
2. Vianočkovanie
Pre tých, ktorí sa v tejto súvislosti stretávajú s týmto pojmom prvý krát, to môže znieť čudne :) V podstate ide o to, že šatku napevno spletiete do akéhosi vrkoča. Tlak, ktorý sa na ňu vyvinie, opäť zmäkčuje vlákna a šatka sa tak stáva poddajnejšou. Ak sa chcete niečím zaoberať počas pozerania vášho obľúbeného TV programu a pritom trochu relaxovať, toto je to pravé orechové ;) Videonávod nájdete TU alebo TU.


3. Stáčanie (alebo inak povedané "naťahovanie na škripec")
"Natiahnutá šatka na škripec" :)
Stáčanie patrí medzi najefektívnejšie a najrýchlejšie spôsoby zanášania. Ako na to? Jeden koniec šatky upevníte napr. o postieľku alebo stoličku, stočíte ju po celej dĺžke (podobne ako uterák, keď ho chcete vyžmýkať) a potom uchytíte aj jej druhý koniec. Takto ju pár hodín nechajte a potom roztočte. POZOR! NIE JE TO VHODNÉ PRE KAŽDÚ ŠATKU! Tento spôsob je ideálny napr. na šatky s prímesou repreve (vlákno z recyklovaných plastových fliaš - áno, aj také existujú :D ). Stačí ju stočiť a nechať tak (napr. 2 - 3 noci) a je "hotová" :) Bavlna to znesie tiež, aj keď s tým môžu mať trochu problém extra tvrdé a "plechové" šatky (najmä ak sa na ne ide prirýchlo, bez predchádzajúceho "jemnejšieho" zaťaženia). Tak isto sa tomu vyhnite pri šatkách s prímesou hodvábu, ľanu a konope. Dôvod je jednoduchý. Týmto spôsobom môžu na nich vznikať sklady. Časom to vedie k "polámaniu" vlákien a to až tak, že ich na tých miestach už nikdy nevyrovnáte, ani žehlením. Zo začiatku to šatku nejako závažne nepoškodzuje. Ale po čase sa môže látka na týchto miestach rozísť a nechať vám nepeknú dieru (platí to aj pri bežnom nosení, ak šatku častejšie nežehlíte).

4. Žehlenie
Najlepšie často a pod silnou parou :) Ale opäť pozor, vyhnite sa tomu pri šatkách s prímesou hodvábu. Tie sa žehlia na prvom stupni a bez pary, aby na nej nevznikli fľaky.

5. Iné spôsoby zaťaženia (napr. spanie na nej, sedenie)
Existujú aj ďalšie, veľmi zábavné spôsoby zanášania :) Napr.:

  • poskladáte šatku a dáte si ju pod zadok namiesto vankúša, keď napr. jete, pozeráte TV, píšete na PC, atď. atď. Alebo ju rozprestriete na gauč a vaše návštevy spoja príjemné s užitočným ;) 
  • môžete ju dať pod plachtu do svojej postele a v noci na nej spať (ak máte v rodine členov, ktorí majú vyššiu váhu ako vy, nebojte sa ich osloviť :) mne tak pomáhala zanosiť šatku svokra a nič sa jej nestalo ;) )
  • preťahovanie šatky - cez RS krúžky alebo bez nich (videonávod ako na to nájdete TU)

Existujú aj ďalšie spôsoby zanášania (napr. technikou "vankúša" - videonávod nájdete TU). Ak nejaké poznáte a máte chuť sa o ne podeliť, napíšte ich do komentu tohto príspevku.


Celý tento príspevok je tak trochu o výchove/prevýchove. Aj preto v tomto duchu prikladám Božie slovo na záver ;) "Každá výchova v prítomnosti sa nezdá radostná, ale krušná; neskôr však prináša upokojujúce ovocie spravodlivosti tým, ktorých ona vycvičila. Preto vzpružte ochabnuté ruky a podlomené kolená! A vaše nohy nech kráčajú rovno, aby sa to, čo je chromé, nevykĺbilo, ale skôr aby sa uzdravilo." (List Hebrejom 12,11-12)

Do nosenia priatelia ;)



Pozn.: Videonávod, v ktorom nájdete všetky popísané spôsoby na jednom mieste, je TU.

Komentáre

Obľúbené príspevky