Predstavujem vám: Eleonóru ("Nelku") Kanášovú - 1. časť

Možno ju niektorí poznáte a možno ste o nej len počuli... Možno vám toto meno vôbec nič nehovorí... Ale poviem vám jedno - oplatí sa spoznať ju :) "Nelka" alebo "Elka", ako ju familiárne nazývajú, je manželkou a matkou troch synov (aj keď tvrdí, že odnosených detí má až päť :) ). Povolaním je účtovníčka, ale pôsobí ako certifikovaná dula a laktačná poradkyňa. Tí, ktorí čítajú jej príspevky, mi určite dajú za pravdu, že je tiež poetka :) Možno som vás teraz trochu zmiatla - účtovníčka, dula a poetka??? Dá sa niečo také vôbec skĺbiť? Áno, predstavte si, že dá a "Nelka" je toho dôkazom :)

Prečo som si ju vybrala? Neviem vám úplne presne odpovedať. Možno kvôli tomu, že ma oslovila práve jej poetická duša :) Takže keď som nabrala odvahu osloviť ju a ona s týmto rozhovorom súhlasila, veľmi som sa potešila :) Ak čakáte niečo krátke a strohé, trochu vás sklamem (veď od poetických duší to ani nemôžeme chcieť, no nie? :) ). Ale ak vytrváte a dočítate tento rozhovor do konca (aj jeho druhú časť :) ), možno zažijete v sebe pocit (aký som zažila aj ja), že ak máte odvahu a odhodlanie pre svoj sen urobiť všetko, čo je vo vašich silách, stane sa realitou, ktorú budete žiť. A "nič vám nebude nemožné" (Matúš  17, 21)

Takže urobte si pohodlie, vyložte si nohy, dajte si kávičku a otvorte srdce ;)

Eleonóra Kanášová
Viem o tebe, že si certifikovaná dula a laktačná poradkyňa. Čo ťa k tomu priviedlo?
Najprv to boli veľmi osobné dôvody. A tie všetky súvisia aj s nosením detí. V dobe pred vyše 11 rokmi, keď sme čakali nášho prvého syna, som sa snažila naštudovať si všetko možné o prirodzenom pôrode, o rôznych možnostiach a začala som pátrať, aké možnosti na Slovensku máme. A prišla som na to, že existujú duly, sprievodkyne tehotenstvom, pôrodom, aj šestonedelím. Čítala som o nich, no u nás som sa k nim nedopátrala. A to mi prišlo nedostatočné. Náš systém mi neponúkol nič, okrem ostrého výsmechu už len v čase, kedy sme sa boli v pôrodnici pozrieť, a to bolo pre mňa úplne nestráviteľné. Takto môj pôrod vyzerať nemal. A tak som si povedala, že hranice štátu ma ešte nikdy nezastavili, ak som niečo naozaj chcela, a vydali sme sa do ČR. A bola som ohromená, strašným rozdielom. Dokonca som zistila, že oni duly majú, aj keď ich v tom čase bolo málinko. Ale v tej pôrodnici som mala dojem, že hádam ani nebude treba :) Ale stalo sa, čo nikto nečakal a náš syn sa narodil predčasne, ale naozaj veľmi skoro. A s mnohými a mnohými problémami a samozrejme, tu na Slovensku. Starostlivosť, ktorá sa venovala mne, či už pred pôrodom, počas neho a po ňom, som ukončila reverzom a hovorila som si, že to majú slovenské mamy veľmi ťažké a chcela som to nejakým spôsobom meniť. A je dobré začať vždy od seba. A tak som chcela byť tou osobou, na ktorú rodiaca žena vždy môže stočiť svoj pohľad, byť pre ňu pohladením, i bezpečím, povzbudením,... proste tým, čo bude potrebovať. A podarilo sa, vyštudovala som za dulu. A dúfam, že som tým, čo ženy chceli, aby som im bola :) Štúdium laktačného poradenstva mi prišlo úplne logickým pokračovaním, pretože ak počúvate mamičky v šestonedelí, obvykle riešia aj nejaký problém s dojčením. A pre mňa prišlo veľmi správne, môcť žene spraviť takú komplexnú službu, zahrňujúcu aj dojčenie, aby sa nemusela obracať na ďalšiu osobu, ale opäť sa s kľudom obrátila na tú, ktorú už pozná.

A čo nosenie? Ako si sa dostala k nemu?
Dá sa povedať, že veľmi podobne, resp. že to šlo ruka v ruke. Čítala som o ňom, videla obrázky (samozrejme, rôznych žien z iných národov) a tak, ako som si hovorila, ako chcem rodiť, tak som si hovorila, že by bolo fajn nosiť. Ale skutočne som to precítila po pôrode. Náš syn, ako som povedala, nepatril k zdravým, načas narodeným deťom, ale bol veľmi dlho v inkubátore, dýchali za neho prístroje a pod. A práve to jeho dýchanie bolo takým neuveriteľným štartérom. Najlepšie dýchal, keď bol u mňa, nahý, telo na telo, alebo len s plienočkou, ale proste keď sme mali intenzívny kontakt, jeho dýchanie sa zlepšovalo. Keď sme odchádzali z nemocnice, zhoršovalo sa, akoby nás volal naspäť. Deti vedia, čo potrebujú. Ich potreby sú jasné. A potreba dýchať znamenala potrebu prežiť. A nosiť, to bolo iba veľmi správnym riešením. Avšak, za to, že sa to naozaj podarilo, vďačím kamarátke Katke, ktorá v tom čase bývala kúsok od Prahy a sem na Slovensko, kde som behala od obchodu k obchodu a pozerali na mňa, ako na Marťana, čo to od nich pýtam, že také jakživ nepočuli, tak priniesla rovno 3 šatky a ja som si ešte aj vybrať mohla :) A tak sa ku nám dostala ručne tkaná Girasolka. Naša prvá šatka :)

Akú ste mali "nosiacu dráhu" s tvojimi chlapcami? Boli pred tebou nejaké výzvy, problémy, ktoré ste spolu museli prekonať? 
Myslím, že to malo taký prirodzený vývoj. Najprv to bola maximálna potreba fyzického kontaktu, ktorým si deti kompenzovali čas, ktorý strávili bez mojej prítomnosti, v inkubátoroch, na prístrojoch... atď. Čiže sme zažili skoro nosenie 24/7 a šatku som z tela v podstate skladala naozaj iba na nočný spánok a pod., prípadne, keď nosil manžel (čo bola na Slovensku v tej dobe naozaj rarita, pretože nosiacu osobu sme teda prvý rok nestretli žiadnu, a ešte nosiaci muž... :D). Nemôžem povedať, že by sme zažili nejaké štrajky, aj keď iste boli chvíle objavovania nových vecí, ale asi som to nikdy nevnímala ako štrajk, skôr ako úplne prirodzenú vec, ale proste pri tom, ako sme chodili von, sme proste šatku brali vždy so sebou. Aj keď pri prvom synovi sa využil aj kočík, aj keď som ho kvôli jeho veľkej hmotnosti a nutnosti ťahať ho po schodoch nemala rada, takže čím menej, tým lepšie :) A následne šporťák, ktorý poslúžil fantasticky, odnosil všetky melóny a nákupy, ktoré som len potrebovala. Nosili sme sa v podstate intenzívne, ale keď už bol prvý syn väčší, začalo to byť nepohodlné, a aj keď sa ešte nosil rád, už som to ja až tak na dlhé trate nezvládala, takže sme sa nosili síce denne, ale s menšími časovými úsekmi, a s príchodom nového dieťaťa, som prestala nosiť prvého syna, ale samozrejme, neprestala som ho objímať, láskať a venovať mu pozornosť :) Tak sme odnosili prvé dievčatko, potom druhé, obe bezproblémovo, a nakoniec ešte naše dvojičky, tandem, a aj osve :) Samozrejme, sú chvíle veľmi intenzívneho nosenia (choroby, rôzne nepríjemné situácie, niektoré rána, kedy sa radšej niektorý dospal v šatke... a pod.), striedané dňami, kedy úplne postačí nosenie na denné prechádzky, kedy vyrážame do ulíc :) Ale ja nikdy neviem, aký deň nás čaká :) A najväčšie výzvy... netuším... Ale prvé, čo ma napadlo, bola chvíľa, keď boli choré deti, i ja, a ja som ich o druhej v noci tandem viazala, manžel bol mimo SR, staršieho syna som ráno do školy chystať mala, to bola výzva. Ale ustáli sme to, ako to ustojí každá mamina, keď ju potrebujú jej deti.

Mala si niekedy v tejto oblasti nejaké pochybnosti?
Pochybnosti? Nie. Keď fyzicky vidíte, ako dieťa bezproblémovo dýcha, keď je pri vás, tak pochopíte, že toto mu zabezpečuje všetko, čo potrebuje. A tam pochybnosti skončia skôr, ako začali. Ale to, že som ich nemala ja, neznamená, že ich nemalo okolie. Ale manžel ma podporoval, a väčšina rodiny tiež, a to je dobre, lebo keď je opora najbližších, tak ste v podstate vyhrali :)

Musela si nejako bojovať s okolím? Možno s ich pochybnosťami, negatívnymi reakciami... Presviedčať ich, že nosenie je dobrá voľba... Či si to vôbec neriešila?
Ako s kým. Áno, reakcie okolia boli, a neboli vždy práve pozitívne. Pre pani v parku som bola "Chudera, čo nemá na kočík", no pre pána, ktorý mi v tom istom parku kráčal oproti, som bola "Krásna maminka, a dobre robiaca, lebo aj jeho mama ho takto nosila". Mnohí sa samozrejme pýtali, či ma nebude bolieť chrbát, a pod. Reakcie teda boli, v nemalej miere, v podstate najmä zo začiatku veľmi časté, keďže naozaj tú nosiacu osobu vidieť nebolo pred vyše 11 rokmi žiadnu. Ale cudzích ľudí v podstate som vnímala tak, že občas to pichlo, občas možno zabolelo, časom som sa na tom začala smiať, a neskôr mi to prišlo úplne ľahostajné. Rodina však bola tá, od ktorej som chcela podporu. Takže keď sa oni pýtali, vždy som odpovedala, vysvetlila, a myslím, že niekedy možno aj v kútiku duše niekto aj mierne nesúhlasil, alebo sa o mňa bál, aby ma naozaj chrbát nebolel, ale všetci to prijali, a ja som vďačná, že to tak je. Aj dnes sa ešte s reakciami stretávam, ale je to stále menej a menej časté, keďže dnes už nosí naozaj veľa maminiek, a tak je nás "nosiacich Marťanov" aj na SK už viac :) Takže si ľudia asi zvykajú :)

Si jednou z administrátoriek celoslovenskej nosiacej podpornej FB skupiny "Nosíme naše deti". Majú podľa teba takéto skupiny svoj význam?
Áno, a veľmi významný. Dnes mnoho a mnoho ľudí využíva sociálne siete. Hľadajú informácie, nielen v knihách, ale aj na internete, nachádzajú pomoc, priateľov, zisťujú, že naozaj v tom nie sú sami, to je veľmi podstatné a má to veľký význam pre podporu. Naša skupina je veľká, celoslovenská, ale som rada, že existujú aj menšie, lokálne skupinky, pretože mamičky sa potom v jednotlivých mestách aj stretávajú, môžu si osobne vyskúšať mnoho vecí, môžu osobne zdieľať svoje radosti i starosti a majú možnosť si na prechádzku vyraziť s "nosiacou posilou" po boku. Krásnym rozmerom je, že tak medzi mamami vznikajú priateľstvá a aj medzi deťmi, pretože keď idú neskôr do škôlky, či školy, už sa poznajú, majú kamoša či kamošku... dáva to mnohé výhody.

Keď tak sleduješ ten "život" skupiny, s čím majú podľa teba nosiaci rodičia najväčší problém?
Zo začiatku to býva neistota, ako naviazať, aby to bolo dobre, či správne, ich strach, aby bábätku neublížili, ich dilema, či nosič, či šatku, v lete to bývajú najčastejšie otázky ako nosiť, aby sa vzájomne neuvarili, v zime zase ako sa obliecť, aby bolo dostatočne teplo... Opakuje sa rozdiel medzi ergonomickým nosičom a klokankou... Tých problémov býva viac, mnohé sa zvyknú opakovať. Dnes sa mnoho žien hlási do skupiny ešte vo chvíli, keď svoje prvé dieťatko ešte očakávajú a už vedia, že chcú nosiť a chcú si o tom niečo prečítať a naštudovať, chcú vidieť, ako nosia iné mamy, chcú vedieť, či v ich blízkosti niekto nosí... Toto je krásne.

Čiže vnímaš, že samotné nosenie a jeho osveta sa dostáva viac do povedomia?
Áno, z môjho pohľadu za tých vyše 11 rokov, rozhodne áno. Ľudia, ktorí nosia 3-4 roky mi zvyknú vravieť, že vidia obrovský rozdiel oproti tomu, keď začínali oni. Pre mňa je to priepastný rozdiel. A je úžasný :) Keď som dnes vyšla z domu, prvé čo sa udialo bolo, že na mňa zamávala mamička s dieťatkom na sebe v šatke, ktorá býva v našom vchode :) Ale nosiace stretávam aj úplne bežne, proste to už nie je taká rarita. A ak ešte náhodou idem na nejakú peknú akciu, tak tých nosiacich býva naozaj požehnane :) A manžel sa ma vždy ticho pýta: A tú poznáš? A pýta sa skoro na každú nosiacu maminku a obaja sa usmievame, pretože pre tie detičky je naozaj nosenie skvelé :) (a nie, nepoznám každú nosiacu mamičku :D)

Máš nejakú víziu alebo cieľ, čím by si chcela prispieť k rozvoju alebo posunu tejto podpornej skupiny?
Ja sama som trošku takou ježibabou tejto skupinky :) Pre mnohých veľmi nepopulárnou, ako to už občas býva. A s tým trošku súvisí posun, ktorý nastal. Skupina ako sa rozrastala, potrebovala časom pravidlá, na ktorých sa administrátorský team dohodol a poväčšinou som ich ja dávala skupine na známosť. Bdiem obvykle nad inzerátmi, nad tým, aby sa premazávali staré, predané veci, aby ľudia neboli demotivovaní a znechutení, keď sa opýtajú na 5 vecí a 4 už sú predané, iba neboli zmazané... a pod. Takže na jednej strane vidím svoje smerovanie práve sem, aby veci mali svoje miesto. Moje osobné posolstvo však myslím, že spočíva v tom, že ma videlo nosiť naozaj obrovské množstvo ľudí za tie roky. Zvykli si, že ma tak vidia a asi to prijali ako čosi normálne. A tak dúfam, že aj u ďalších mamín im to príde normálne a časom takto zmeníme to, ako spoločnosť nosenie vníma, na čosi pozitívne. Mnoho a mnoho mamín so mnou konzultuje svoje nosenie, svoje šatky, či nosiče, svoj čas teda vo veľmi podstatnej miere venujem práve im (a odpustite prosím, keď na vás občas nemám čas, ale určite ma urgujte, lebo ja vám samozrejme odpoviem). A dúfam, že som patrila k tým, ktoré tiež svojou troškou a svojím nosením robili cestičku noseniu u nás.

Pokračovanie nabudúce...



Ak máte záujem, celoslovenskú podpornú skupinu "Nosíme naše deti" nájdete TU.

Do nosenia priatelia :)





Komentáre

Obľúbené príspevky